Bali és a Balinéz Újév

Szerencsénk volt és egyik látogatásunk Balin épp a Balinéz újév (NYEPI) idejére esett, így még több különleges élménnyel gazdagodtunk.

Az ünnep hatalmas élmény, viszont ezzel együtt, mivel a helyiek nagyon komolyan veszik, számítani kell változásokra is a sziget életében. Sok étterem, üzlet nem nyit ki vagy hamarabb bezár, kevesebb az elérhető taxi/autó. Felvonulások nehezíthetik a közlekedést, de hatalmas élmény látni a helyiek készülődését, ünneplését.

Éppen érkezésünkkor tartották a Melasti ünnepet (idén:2017.03.25.), melynek célja a spirituális megtisztulás, ezért a színes ruhába öltözött balinézek a hindu istenségek szobrait és más szent tárgyakat a partra vitték egy rituális megtisztulásra. A nők a fejükön gyümölcsöket, rizst és más természetes ételeket cipelnek, a kijelölt partszakaszok ilyenkor virágokkal és más dekorációkkal várják a megtisztulni érkező lakosokat. Maga a megtisztulási rituálé naplemente környékén történik.

27-én 4 órától kezdődtek az újévi ünnepségek előkészületei. Ilyenkor már szinte alig vannak emberek az utcán, a legtöbb étterem bezár, szinte lehetetlen transzfert találni. Érdemes kinézni egy helyet mondjuk a parton, ahol naplemente közben láthatjátok az előkészületeit az ünnepségeknek és akár egy ogoh-ogoh elégetésnek is szemtanúi lehettek (mi az Anantara Hotel, Sos beach bárban töltöttük az estét).

Ilyenkor a főutcán minden zárva, alig van világítás, az összes helyi az utcán, és karneválszerűen vonulnak fel a félelmetesebbnél félelmetesebb szörnyszobrok. Szuper élmény. A felvonulás után az ogoh-ogoh szörnyeket elégetik.

Izgalmas és érdekes megtapasztalni, hogy a karnevál elvonulása után teljesen sötétbe borulnak az utcák és a legtöbb hely már készülődik a másnapi csend napjára, így különböző anyagokkal eltakarják az ablakokat, bejáratokat. Kicsit olyan érzés, mintha zombie támadásra készülnének az emberek, a mi hotelünk ablakait is elfedték fekete nejlonnal.

Szóval a NYEPI a balinéz hindu kalendárium szerinti újév kezdete, amely egyben az éves megtisztulást is jelképezi. A Nyepi napja általában a balinéz naptár tizedik hónapjára esik, ami rendszerint március végére vagy április elejére tehető (idén március 28-án volt és most 1939-et írnak Balin). A Nyepit közvetlenül megelőző napon (NGERUPUK) este (általában délután 4-5 körül kezdődik a ceremónia) előkerülnek az Ogoh Ogoh-k, azaz a hatalmas méretű, házi készítésű bábok (papírból és bambuszból), melyek a gonoszt hivatottak megtestesíteni és már napokkal a ceremónia előtt elkezdik őket elkészíteni, így számosat láthatunk az utcákon.

Mindenki óriási lármát csap ilyenkor, hogy elijesszék az ártó szellemeket, hogy azok jó messzire meneküljenek Bali szigetéről, a mi esetünkben ezt figyelhettük meg a felvonulás keretén belül. Ez az egyetlen nap az évben, amikor a kakasharc megengedett, mert a kiömlő vér elősegíti a tisztulást, hiszen az egész nap célja a rossz szellemek elűzése. Végezetül késő éjjel rituálisan elégetik ezeket a bábokat.

Másnap, a Nyepi napján, vagyis az újév első napján, reggel 06:00 órától másnap reggel 06:00 óráig mindenki a házában marad, az utcák néptelenek, nincs közlekedés, még a légiforgalmat is leállítják erre a napra, minden üzlet és munkahely bezár. Az utcákon nincs közvilágítás és az ablakokat is azért takarják el, hogy még a szobából kiszűrődő fényt is megakadályozzák. Így bújnak el a kósza gonosz szellemek elől, amik még esetleg Bali felett repkednek. S mivel a szellemek üresnek vélik a szigetet, nem is háborgatják azt a következő egy évben. Ez egy rendkívül békés, csendes nap, amit sehol máshol a világon nem élhetsz át, így ezért is nagyon különleges ezt megtapasztalni. A 24 óra alatt helyi rendfenntartók pásztázzák a települések utcáit, aki ezen a napon elhagyja lakhelyét, azt helyi esetében megbüntetik, turista esetén visszakísérik a hotelbe, és a hotelt büntetik meg.

Így érdemes olyan szállást választani, ami tetőmedencével ellátott, mert nemcsak a napsütést lehet élvezni ilyenkor egész nap, hanem naplemente után gyönyörködhettek a fényszennyezettség nélküli csillagos égboltban.

Az újév második napján (NGEMBAK GENI – bocsánatkérés napja), megy minden tovább a megszokottak szerint.

Nem győzünk áradozni Baliról és ez az egyedülálló élmény még inkább megerősített abban, hogy Bali az egyik legjobb hely a régióban.

Persze nem egy érintetlen sziget, de aki már látta a kötelező, úgymond turistás látnivalókat (de azokat is tényleg érdemes megnézni), találni fog érintetlen részeket és kellő az infrastruktúra ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát.

Kedvenc látnivalóinkról és vízeséseinkről szóló bejegyzésünket is olvassátok el! 😉

Ha érdekelnek kalandjaink, kövessétek facebook és instagram oldalunkat, ahol folyamatosan osztunk meg új élményeket a maláj hétköznapokról vagy újonnan felfedezett csodahelyekről.

One thought on “Bali és a Balinéz Újév

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s