11+1 látnivaló, amit nem szabad kihagyni, ha Balin jártok!

Emlékszem arra, ahogy pár éve gyönyörködve néztük hírességek képeit, amin épp kimondták a boldogító igent, vagy szebbnél szebb templomokat látogattak meg Bali gyönyörű szigetén. Akkor még szinte elképzelhetetlennek tűnt számomra, hogy valaha eljutunk erre a szigetre.

Viszont azt se gondoltam volna, hogy a szomszédba költözünk. 🙂 Így ennek az óriási lehetőségnek köszönhetően már többször is sikerült eljutnunk Balira, és még mindig az egyik kedvenc helyünk a földön.

Bali gyönyörű hely, minimum egy hónapot el lehet ott tölteni úgy, hogy minden nap más programot csinálsz. Aktív és passzív turistáknak is tökéletes célpont. Még mi sem láttunk mindent és még bőven lenne miért visszamenni.

Itinert nem javaslok, mert mi mindig őrülten sok helyre megyünk egy nap, nem éppen a pihenésről szólnak az útjaink. De amire figyelni kell a napi túrátok megszervezése közben, hogy ugyan nem tűnik nagynak a sziget, mégis a dugók és a rosszabb minőségű utak miatt, még a közelinek tűnő desztinációk is hosszas autózással közelíthetőek csak meg, így egyértelműen egymáshoz közel eső látnivalókat érdemes egy napra betervezni, nap végére meg egy naplementés szpotot berakni. 🙂

Minden alkalommal nagyon jókat ettünk, csodaszép helyeken jártunk, így most több bejegyzésen keresztül tematikusan összeszedjük nektek a kedvenceinket. Most 11+1 látnivalót mutatunk be, melyeket 4 látogatás után sem hagynánk ki.

Uluwatu

Bali délnyugati részén helyezkedik el, a Bukit Peninsula elnevezésű félsziget csücskében. Otthont ad a Luhur Uluwatu templomnak, ami egy 70 méteres sziklán magasodik a tenger fölé, ezzel lélegzetelállító látványt nyújt. (belépő: 30.000 Rúpia) A XI. században épült ama kilenc “iránytemplom” egyikeként, amelyek Balit hivatottak megvédeni a gonosz démonoktól. 🙂

Uluwatu híres még a szörfösök körében és sok vadregényes strandot is rejt (Blue Point, Padang Padang, Balangan), amik bár fürdőzésre nem annyira alkalmasak, de annál különlegesebbek és vadregényesek. Egy óvatlan pillanatban, akár jól fel is boríthat egy hullám, ugye Anya? 😀 Számos szuper hangulatos bár van a környéken (Single Fin, Rock Bar, Sundays Beach Club), és mondanom sem kell, gyönyörű a naplemente.

Tanah Lot

Kötelező program Balin egyszer ennél a templomnál végignézni a naplementét, életre szóló emlék. Csodaszép! Tanah Lot egy ősi, tengeri templom, amit Barunának, a tenger istenének állítottak. Apálykor körbe lehet sétálni a templomot, amúgy hatalmas hullámok törnek meg a sziklán dagály idején. (belépő: 60.000 Rúpia, de minket nem a főbejáratnál tett le a sofőr, így nem kellett fizetnünk)

Goa Gajah templom

Elefánt barlangnak is hívják, ahol nem is a templom a legszebb, hanem a különböző épületeket körülvevő növényzet. (belépő:15.000 Rúpia) Az egyik templom épületben minket is “megáldottak”, rizst nyomtak a homlokunkra, ez egy fajtája a “Tilakanak”- amit a hindu vallásban használnak, legfőképpen a homlokon “hordják”, van akik mindennap, de van, akik csak különböző ünnepekkor, ez a jel folyamatosan emlékezteti őket istenükre, továbbá megtisztítja a testet és megvéd a káros szellemektől (itt illik – amúgy sem tudsz elmenni fizetés nélkül 😀 – adni valamennyi adományt, amennyit jónak látsz). 🙂

Számomra azért különleges a templom, mert nagyon buja egzotikus növényzet veszi körül és nem egy tipikus turista célpont. A legtöbb templomnál ingyenesen adnak sarongot (derékra kötött kendő, amit a helyiek viselnek), de ha valaki szeretne egy sajátot, bárhol talál szép darabokat jó áron és ajándéknak sem utolsó ötlet. 🙂 Amúgy a templom a világörökség része, ősi idők óta fontos spirituális helyszín, meditációs központ, megtisztulást segítő medencékkel és barlanggal.

Tirta Empul templom

Az a különlegessége, hogy a hívők idejárnak megtisztulni a hegyekből érkező friss forrásvízben. (belépő: 15.000 Rúpia) Nagyon békés, nyugalmat sugározó hely, nagyon fontos jelentőséggel rendelkezik a balinézek életében. Különböző imák elkántálása után, a téglalap alakú medencében, 13 helyről folyik a friss forrásvíz, melyeknél egyesével megmosdanak/tisztelegnek a hívők (kivéve háromnál, egy a halált jelképezi, kettő pedig temetés előtti megtisztulásként szolgál) és felajánlást (amit mindennap frissen készítenek) helyeznek el az isteneknél. Amúgy a templom szigorúan csak vallásos emberek megtisztulási helyeként szolgál, de manapság turisták is megtisztulhatnak, természetesen a helyieket nem túlságosan megzavarva.

Gunung Kawi templom

A 11.-ik században épült templom és temetkezési hely igazán különleges látványt nyújt. (belépő: 15.000 Rúpia) A komplexum egy völgyben van, egy folyó két oldalán terül el és buja növényzet és rizsföld veszi körül, ahova sok-sok lépcsőn kell lemenni. A 7 méteres falba vájt sírkövek földöntúli látványt nyújtanak.

Ubud és a Campuhan Ridge walk

Ubud egy gyöngyszem. Ugyan tele van emberekkel és drágábbak az éttermek, szállások és a taxik/sofőrök is, de mindenképpen megéri 1-2 éjszakát itt tölteni az utazás alatt. Tele van szuper éttermekkel, szép templomokkal (pl. Saraswati templom), órási piaccal, ahol órákat lehet bolyongani a szebbnél szebb áruk között. Egész Ubudot rizsföldek veszik körül, egy szuper hely amit kiemelnék és lehet sokan láttatok már különböző bloggerek instagramján, az a Campuhan Ridge Walk. Különösen szép a reggeli és délutáni órákban, délben amúgy is elképesztően meleg van és semmi árnyék!

Tegalalang rizsföld

Ha lehet választani, akkor én a Jatiluwih rizsföldet választom, de ez a hely sem véletlenül híres. Gyönyörű látvány fogad, és itt is sok időt el lehet tölteni a teraszos rizsföldek között.  Ne elégedjetek meg csak egy fotóval, induljatok el és fedezzétek fel a rizsföldet. Vadregényes, lélegzetelállító, izgalmas, megnyugtató és tényleg nagyon szép. (Elvileg van egy 10.000 Rúpiás belépő, de tőlünk még sosem kértek, ha kérnek az a rizsföld közepén lesz egy kis kunyhóban)

Ulun Danu Bratan templom

Imádom ezt a templomot, lenyűgöző látványt nyújt számomra, a hatalmas tó, a tó fölé magasodó hegyvonulatok és a díszes templom.  (belépő: 50.000 Rúpia, ezen a bankjegyen maga a templom szerepel:)) A templom a 17. században épült a hindu vallás hármas istenségének, Brahmának, Visnunak és Shívának és a tó istenének, Dewi Danunak. Esős évszakban tényleg olyan, mintha a templom lebegne a tó vizén. (jó étterem a környéken: Ngiring Ngewedang, Strawberry Hill) A tó a Bratan vulkán három krátertavának egyike, ha már meglátogatjátok ezt a templomot és tavat, érdemes a másik két tavat is megnézni, továbbá számos szuper vízesés és pazar “instagram spot” is található a környéken. 😉

Jatiluwih rizsföld

Összeköthető az Ulun Danu templom meglátogatásával. Az UNESCO világörökség részét képezi. 600 hektáron terül el, több órás túraútvonalakon lehet bejárni az ültetvényeket. (belépő: 40.000 Rúpia) Nekünk ez az egyik kedvenc helyünk a szigeten. Alig van ember és minden annyira szép. Amerre a szem ellát rizsföld, órákat lehet benne túrázni. A rizsföldek közepén van egy kis házikó, ahol ihattok egy frissítő kókuszt vagy egy “mee gorenget” a séta közben . 😉

Taman Ujung ‘Water palace’

A Karangasem uralom idején épült és a királyi család tulajdonába tartozott. (belépő: 35.000 Rúpia) A különböző medencékből és ősi épületekből álló komplexumot a közelben lévő Agung vulkán kitörése szinte teljesen elpusztította és egy későbbi földrengés se kedvezett neki, de azóta teljesen felújították és gyönyörűséges.

A közelben, az Agung lábánál találjátok a Besakih “mother” templomot, ami a legszentebb templom a szigeten, 1000 méteren fekvő különleges komplexuma 86 templomból áll.

Tirta Gangga

Ez is a Karangasem uralom idején épült és ezt is szinte teljesen elpusztította a vulkánkitörés. (belépő: 20.000 Rúpia) A gyönyörű kert különböző medencékkel, szökőkutakkal, kőből faragott szobrokkal, mesebeli látványt nyújt. Mivel ezek a látnivalók (Ujung Water palace és Tirta Gangga) messze esnek a többi látnivalótól így érdemes útközben is megnézni pár dolgot, ami belefér az időbe, így az út sem tűnik olyan hosszúnak.

Ilyen például a Pura Goa Lawah és a mellette lévő Lawah beach, ahol mágikus fekete homokos a strand, de ez csak egy a sok-sok látnivaló közül, amit útba ejthettek. (Jó étterem a környéken: Warung Boni)

+1. Batur vulkán – napfelkelte túra

A szigeten számos hegy van, továbbá két aktív vulkán, melyek közül a legmagasabb, az Agung most épp mozgolódik, ami nagy félelmet keltett a helyiekben (az 1963-as kitörés óriási pusztítást végzett), ezzel sok turistát is elijesztve az utazástól, viszont a veszély igazából a hegy 12 km-es körzetében áll fent, így főként “csak” a helyiek életét veszélyezteti, a főbb turista látványosságok jóval távolabb esnek ettől a területtől és persze emiatt nem érdemes mostanában vulkán túrát tervezni erre a hegyre. A Batur vulkánra viszont érdemes, de mivel ez is aktív, így ne induljatok el egyedül. Körülbelül 2 órás túrával lehet elérni a csúcsot, ami 1717 méteren van. A túra éjjel kezdődik, hogy pont napfelkeltére érjetek fel. Gyönyörűséges látvány és érzés a világ “tetején” végignézni a napfelkeltét. Nekünk még ezért a túráért vissza kell mennünk, mert sajnos egyik utazás alkalmával se volt rá lehetőségünk.

Ezeken a gyönyörű helyeken kívül még számos szuper látnivaló, program van a szigeten, de nekünk ezek voltak a kedvenceink. Általában szeretjük azokat a helyeket, ahol nem kell sorban állni/”arrébb lökdösni” pár kínai turistát, hogy lőjünk egy fotót. 😀 De persze nem győzöm hangsúlyozni, hogy attól még, hogy valami “turistás” hely, érdemes lehet megnézni, hiszen nem véletlenül vált híressé.

A napi túrákhoz sofőrt keríteni elég egyszerű. A legtöbb uber/grab sofőr vállal napi túrákat, de a szálláson is tudnak nektek intézni. Ugyan sokan kevésbé beszélnek angolul, viszont szó nélkül elvisznek azokra a helyekre, amiket kinéztetek (max akkor szólnak, ha valamelyik helyszín nem fér bele a programba). Nekünk legtöbbször sikerült 40$/autó/10 óra árat kialkudni a sofőrökből, ami a többi guide-hoz, szervezett túrához képest olcsó, főleg, ha négy ember ül egy kocsiban. Ha azonban fontos, hogy beszéljen angolul, tudjon mesélni a látnivalókról, akkor többe fog kerülni.

Emellett a motorbérlés a legolcsóbb opció, ha valaki elég magabiztos a vezetésében. 🙂 Ezenfelül hatalmas élmény még, mindenkinek ajánlom, grab/uber/gojek motort, mint transzfer opciót. Ilyenkor egy motor jön érted sofőrrel és elvisz potom összegért. A sofőrjeink teljesen rendesen vezettek (kaptunk bukósisakot), egyszer sem volt félelemérzetünk és nem viccelek 11.000 Rúpiáért/motor vittek el minket 10km-en, ami 250 Forint. 😀

Ha érdekelnek kalandjaink, kövessétek facebook és instagram oldalunkat, ahol folyamatosan osztunk meg új élményeket a maláj hétköznapokról vagy újonnan felfedezett csodahelyekről.

3 thoughts on “11+1 látnivaló, amit nem szabad kihagyni, ha Balin jártok!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s