Taipei a kötelező látnivalókon túl

Taiwan szigete gyönyörű helyeket rejt, így több hetet is el lehetne ott tölteni, ami nem sokszor adatik meg az utazónak, de ha már megnéztétek Taipei kötelező látnivalóit és maradt még időtök, akkor összegyűjtöttem pár szuper programot.

Maokong hegy

A hegyre “gondolával”, kabinos felvonóval utaztunk a város széléről. Gyönyörű látvány és nem sokszor megélt csend vett körül minket.

A hegy tetején különböző teaültetvények, teázók, éttermek és esőerdő. Érdemes beülni egy-egy teázóba, elsőre drágának tűnik az otthoni egy csészés filteres teák után, viszont itt igazi minőségi teát kapsz,  egy nagy kancsó helyi teáért pl. 4000 forintnak megfelelő dollárt fizettünk, de 4-5x fel lehet újból önteni a tealeveleket. Nagyon örültem, hogy végre eljutottam egy olyan országba, ahol kultúrája van a teázásnak.

Séta közben számos teázó, teás bolt van, ahol meg lehet a különböző teákat kóstolni és kicsit megtanulni, hogyan is kell igazán teát főzni és inni. A hegyről le lehet menni szintén a felvonóval vagy egy kicsi helyijáratos busszal, ami szinte fékezés nélkül visz le a szerpentines úton a városba! 😀

Esti séta az Elefánt hegyen

Kínaiul Xianghsan – a hegy vonulatából elefánt rajzolódik ki, innen a név. Hasonlóan a Maokong hegyhez, ez is közel a városhoz helyezkedik el, a 2-Tamsui-Xinyi vonal Xianghsan megállójától pár perc sétára. Nagyon sok helyi lakos sétál, sportol itt, nap, mint nap. Érdemes estefelé menni és fent megvárni a naplementét, gyönyörű.

Nem győztük fotózni a Taipei 101 épületét a naplemente különböző fényeiben. Amúgy a lépcsőn sétálás is kitesz egy kemény kardioedzést, rendesen leizzadtunk az eső előtti extra párás levegőben, mire felértünk a hegy tetejére.

Szuper sziklák is vannak (“Six Giant Rocks” néven futnak), amikről még tisztább kilátás nyílik a városra, tökéletes fotószpotot kínálva. Igazán szuper hely és ahogy láttuk még számtalan kis túraútvonal van, amit fel lehet fedezni és élvezni a friss levegőt. Ezek az erdők tényleg igazán zöldek.

Yangmingshan Nemzeti Park

Igazából hatalmas a nemzeti park, így mi a legismertebb túra útvonalat, a Tianmu utat választottuk. Felmentünk helyi busszal (Az MRT Jiantan megállójánál az Exit1-nél kell kimenni és az ottani busz megálló bal oldalán, az R5 vagy S15-17 buszokra felszállni és a Yangminshan megállóig menni, a buszjegy kb. 15NT) a hegyekben lévő kisvárosba, onnan indult a túra, egészen le Taipei-ig.

A mérges kígyók és erőszakos makákók miatt nem térhettünk le az útról, de így is nagyon vadregényes és élővilágban gazdag kaland volt. Ennyi hernyót, színes bogarat még nem láttunk (max múzeumban) plusz figyelni kell, mert könnyű belesétálni a fejünk fölött lógó hatalmas pókhálókba.

Nagyon szerencsések a Taipei-i lakosok, hogy ennyi zöld öleli körül a várost.  A túra végén egyből van buszmegálló, ahonnan több busz is visszavisz a városba, kicsit hosszas busszal visszamenni, viszont szuper abból a szempontból, hogy végigmegy az egész városon, így többet látsz.

Jiufen

Közel egy órás buszútra van Taipei belvárosától. A Zhongxiao Fuxing MRT megálló közelében lehet felszállni az 1062 számú buszra, ami 15 percenként jár, legtöbbször egyből meg is telik utasokkal (NT$102). Ólálkodhatnak taxisok a buszmegállóban, akik megpróbálnak lebeszélni a buszozásról (két óra az út és pont most ment el a busz, csak 1 óra múlva jön a következő és hasonló “dumával”), de ne higgyetek nekik. 🙂 Az út érdekes és gyönyörű látvány nyílik a tengerre, ahogy emelkedik a busz a hegyen felfelé.

Jiufen egy aranybányászati város volt egészen az ötvenes évekig, a hozzá hasonló városok mára már szellemvárosokká váltak a bezárt bányák miatt, viszont Jiufen kedvelt maradt a turisták körében teaházai, hangulatos utcái és nem mellékesen a városból nyíló kilátás miatt.

Gyönyörű idő volt aznap, mondanám, hogy nem ajánlom rossz időben, viszont Taiwanon is hasonlóan szeszélyes az időjárás, mint Malajziában, sosem tudhatod, hol kap el a nagy zuhé.

A város fő látnivalója két utca, a Jishan és a Shuchi, melyek tele vannak árusokkal, teaházakkal, étkezdékkel. Aki nem szereti a tömeget, annak ez egy kicsit megterhelő lehet, ugyanis tömve van az utca turistákkal, de így is lehet nézelődni, kóstolgatni a különlegességeket.

 

Nagyon sok tradicionális ételt meg lehet találni, Fishball (halhúsos golyó), különböző batyuk, fahéjas tojás, Yuyuan-taro ball (ez egy taiwani desszert, ami egy gyökérnövényből, a taróból készülő édeskés golyó, amit legtöbbször különböző szirupokkal kínálnak, de van hogy más kínai desszertekkel együtt eszik), gyömbértea, szilvabor, friss guava juice és még sorolhatnám.

A város tényleg cuki és talán hét közben kevésbé zsúfolt. Érdemes odafigyelni a visszaindulás időpontjára, mert mindenki 5-6 óra felé akar visszamenni Taipeibe, így ajánlatos előbb elindulni. Mi így tettünk, de még így is hosszú sorbanállás várt ránk a buszmegállóban.

Remélem ezzel a bejegyzéssel is meghoztam a kedveteket, hogy Taipeit, Taiwant válasszátok esetlegesen egy jövőben desztinációnak.

Ha érdekel titeket még Taipei, akkor olvassátok el a bejegyzést a látnivalókról!

Ha érdekelnek kalandjaink, kövessétek facebook és instagram oldalunkat, ahol folyamatosan osztunk meg új élményeket a maláj hétköznapokról vagy újonnan felfedezett csodahelyekről.

One thought on “Taipei a kötelező látnivalókon túl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s